Adam Yayınları Aforizma Ahmet Altan Ahmet Say Aklımda Kalanlar Alberto Giacometti Alejandro González Iñárritu Alıntı Alıntıladıklarım Alıştırmalar Altın Koza Film Festivali Anatole France Antoloji Aspendos Opera ve Bale Festivali Ataol Behramoğlu Ayfer Tunç Bilgi Yayınevi Birhan Keskin Boticelli Can Yayınları Candan Erçetin Cemal Süreya Çağan Irmak Değinmeler Deneme Dergi Diego Velázquez Dinlediklerim Düşbükeyler Edebiyat Edgar Degas Edward Munch Eleştiri Elias Canetti Enis Batur Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Erzurum Eylül'e Mektuplar F. Scott Fitzgerald Fazıl Hüsnü Dağlarca Felsefe Ferit Edgü Film Galeri Gece Gece Edebiyat Gezi Giorgione Goya Gustav Klimt Gülten Akın Gündemdekiler Günler Günlük Günlükler Günün Şarkısı Halikarnas Balıkçısı Hayat Notları Heykel Hilmi Yavuz İçebakan İdil Biret İstanbul Bienali İstanbul Modern İzlediklerim İzlek İzmir Sanat Jan van Eyck Jean Auguste Dominique Ingres Johannes Vermeer John William Waterhouse Karalama Defteri Kırıntılar Kısa Metinler Kitap Kitap Eleştirileri küçük İskender Kürşat Başar Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi Malraux Marc Chagall Marguerite Duras Matisse Mektup Memet Fuat Metis Yayınları Mırıldandıklarım Michelangelo Milan Kundera Murathan Mungan Mühür Dergisi Müzik Nâzım Hikmet Not Defteri Notos Nuri Bilge Ceylan Oğuz Atay Okuduklarım Okuma Defteri Okuma Günlüğü Okuma Şenliği Önerdiklerim Öneri Öykü Özlü Söz Paul Klee Penguen Kolu/Kanadı Picasso Plan Proje Refik Durbaş Rembrandt Resim Resim Defteri Roman Rota Sabancı Müzesi Salâh Birsel Sanat Sayıklamalar Seçtiklerim Sel Yayıncılık Selçuk Altun Seyir Defteri Sezen Aksu Sıla Sinema Söyleşi Sözcükler Sözünü Sakınmadan Stefan Zweig Şiir Şiir Düşü Şiirler Tiyatro Tomris Uyar Van Gogh Varlık Dergisi Venedik Film Festivali Venüs Veysel Çolak Videolar Viktor Hugo Yaşar Kemal Yazı Masası Yazılar YKY Yön Yayınları Zeki Demirkubuz

20:14:00


Bir Aşka Vuran Güneş - Oktay Rifat

• YKY, çok başarılı bir yayıncılık anlayışıyla, Doğan Kardeş Kitaplığında Türk Edebiyatının önemli şairlerine ve öykücülerine yer açtı. Nâzım Hikmet’ten Ece Ayhan’a, Cemal Süreya’dan Turgut Uyar’a, Sait Faik’ten Sabahattin Ali’ye, Yaşar Kemal’den Tomris Uyar’a önemli yazarların kitaplarından yaptıkları seçkileri kitaplaştırıp gençlere ve meraklı okura büyük hizmette bulunuyor. Hem yazarların/şairlerin hayatları boyunca yazdıkları ürünlerden bir yelpazeyi okura sunarken, hem de uzun yıllar içinde ne tür dönüşümler yaşandığını gözler önüne sermeye çalışıyor. Özellikle genç okurların yazarları yakından tanımasını ve yazarların diğer kitaplarına ulaşmalarına da büyük bir yönlendirmede bulunuyor.
Daha önce Ece Ayhan’ın Şiirimiz Mor Külhanidir Abiler seçkisini okumuştum. Şimdi de Oktay Rifat’ın Bir Aşka Vuran Güneş adlı kitabını elimde tutuyorum.
Ben şiirleri yavaş yavaş okurum. Şiirin sadece sesini değil tınısını da alana kadar inatla eğilirim bir şiirin üzerine. Bazı günler saatlerce sadece bir şiirle ilgilendiğim olur. Tekrar tekrar yazarım bazı şiirleri. Kelimelerin uyumunu, dizelerin şiire kattığı ahengi ve şiiri oluşturan düşünceyi tüm detaylarıyla sindirmek isterim. Ve her şiirden bana bir tını kalmasını beklerim.
Şimdi Oktay Rifat’ın yaklaşık 45 yıla yayılmış şiir yaşantısını, Garip akımının başlatıcılarından biri olmasını, kimi eleştirmenlere göre İkinci Yeni’ye katkılarını daha yakından görmek için uzun uzun şiirlerinin üzerine eğilmem gerekecek.

-          Oktay RifatBir Aşka Vuran Güneş” Şiir YKY Ocak 2009 2. Baskı 128 syf

Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki

 
• Birçok gazete, aylık veya haftalık olarak, kitaplar üzerine oluşturduğu eklerle gündemdeki kitapları tartışıyor. Yeni çıkan kitapları tanıtırken, yazarlarla da röportajlar yapıyor.
Bu kitap gazeteleri içinde beni en fazla etkileyen Cumhuriyet Gazetesi Kitap Ekidir. Sadece bir gazetenin kitap eki gibi davranmayıp haftalık çıkan bir edebiyat dergisi anlayışıyla yayın yaptığı için belki de beni kendine çekmesi.
Cumhuriyet Kitap’ta da yeni çıkan kitaplar üzerinde duruluyor, yazarlarla röportajlar yapılıyor, fakat bunun yanında Enis Batur’dan Selçuk Altun’a, Celâl Üster’den Metin Celal’e, Mustafa Şerif Onaran’dan Cevat Çapan’a kadar birçok önemli edebiyatçı, edebiyat dünyasının farklı ilgi alanlarına eğilen yazılarla, okur karşısına çıkıyor. Kimi klasiklerden bahsediyor, kimi genç öykücülerin edebiyata getirdiği yenilikten, kimi önemli ülke şairlerinin şiirlerinden örnekler sunuyor, kimi aforizmalarını, notlarını, kıssalarını okuyucuyla paylaşıyor. Feyza Hepçilingirler Türkçe Günlükleri’yle, Semih Poroy Feklavye’siyle insana farklı tatlar sunuyor.
Belki de bu nedenlerden dolayı Cumhuriyet Gazetesi Kitap eki uzun süre elimden düşmüyor.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

Tuna BAŞAR

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-D5kOteDnoJw/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAABGE/655dNdgH4u8/s120-c/photo.jpg} 1985 yılında doğdum. İzmir Karşıyakalı'yım. 2004 yılının son çeyreğiyle birlikte başladığım yazı serüvenime Gece Edebiyat adlı blog sayfamda devam ediyorum. Yazılarım ve şiirlerim Ada (Samsun),Aykırı Sanat, Berfin Bahar, BH Sanat, Çalı, Genç Hayat, İzmir İzmir, Kaçak Yayın, Kar, Koridor, Kum, Kuşak, Kül Öykü, Lacivert Sanat, Mor Taka, Onaltıkırkbeş, Sunak, Taflan, Varlık, Virgül gibi dergilerde yayınlandı. {facebook#http://www.facebook.com/tunabasar} {twitter#http://www.twitter.com/tunabasar35} {google#http://plus.google.com/+TunaBasar} {pinterest#http://www.pinterest.com/tunabasar35} {youtube#http://www.youtube.com/c/TunaBasar} {instagram#http://www.instagram.com/tunabasar35}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.