Adam Yayınları Aforizma Ahmet Altan Ahmet Say Aklımda Kalanlar Alberto Giacometti Alejandro González Iñárritu Alıntı Alıntıladıklarım Alıştırmalar Altın Koza Film Festivali Anatole France Antoloji Aspendos Opera ve Bale Festivali Ataol Behramoğlu Ayfer Tunç Bilgi Yayınevi Birhan Keskin Boticelli Can Yayınları Candan Erçetin Cemal Süreya Çağan Irmak Değinmeler Deneme Dergi Diego Velázquez Dinlediklerim Düşbükeyler Edebiyat Edgar Degas Edward Munch Eleştiri Elias Canetti Enis Batur Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Erzurum Eylül'e Mektuplar F. Scott Fitzgerald Fazıl Hüsnü Dağlarca Felsefe Ferit Edgü Film Galeri Gece Gece Edebiyat Gezi Giorgione Goya Gustav Klimt Gülten Akın Gündemdekiler Günler Günlük Günlükler Günün Şarkısı Halikarnas Balıkçısı Hayat Notları Heykel Hilmi Yavuz İçebakan İdil Biret İstanbul Bienali İstanbul Modern İzlediklerim İzlek İzmir Sanat Jan van Eyck Jean Auguste Dominique Ingres Johannes Vermeer John William Waterhouse Karalama Defteri Kırıntılar Kısa Metinler Kitap Kitap Eleştirileri küçük İskender Kürşat Başar Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi Malraux Marc Chagall Marguerite Duras Matisse Mektup Memet Fuat Metis Yayınları Mırıldandıklarım Michelangelo Milan Kundera Murathan Mungan Mühür Dergisi Müzik Nâzım Hikmet Not Defteri Notos Nuri Bilge Ceylan Oğuz Atay Okuduklarım Okuma Defteri Okuma Günlüğü Okuma Şenliği Önerdiklerim Öneri Öykü Özlü Söz Paul Klee Penguen Kolu/Kanadı Picasso Plan Proje Refik Durbaş Rembrandt Resim Resim Defteri Roman Rota Sabancı Müzesi Salâh Birsel Sanat Sayıklamalar Seçtiklerim Sel Yayıncılık Selçuk Altun Seyir Defteri Sezen Aksu Sıla Sinema Söyleşi Sözcükler Sözünü Sakınmadan Stefan Zweig Şiir Şiir Düşü Şiirler Tiyatro Tomris Uyar Van Gogh Varlık Dergisi Venedik Film Festivali Venüs Veysel Çolak Videolar Viktor Hugo Yaşar Kemal Yazı Masası Yazılar YKY Yön Yayınları Zeki Demirkubuz


Benim için daha önce okur karşısına hiç çıkmamış, ilk defa bir kitap sayesinde okurla buluşacak olan denemelerin, öykülerin ve şiirlerin ayrı bir yeri vardır. Sadece kitap için yazılmış olan ürünler, gözümde çok daha kıymetli bir noktaya ulaşırlar.
Dergileri yakından takip eden bir okur olarak, daha önce dergilerde okuduğum ürünleri kitaplarda da görünce bir burukluk yaşar, dergilere karşı yapılmış bir haksızlık hissine kapılırım.
Keşke kitaplar dışında yayınlanmış olan ürünler kitaplar dışında kalmaya devam etseler. Meraklı okur o kitaplar dışında kalan ürünlere bir şekilde ulaşmanın yollarını arasa.
Eski dergilerin peşine düşse…
Hem dergilerde yayınlanmış olan ayrıksı ürünler, bütünsel bir özellik taşıması gereken, kitaplardan uzaklaşmış olur bu sayede, hem de yayınlandığı dergiye çok büyük katkı sağlar.
Mesela Ayfer Tunç’un Suzan Defteröyküsü… İlk defa Geceyazısı dergisinde yayınlanmıştı. Daha sonra Taş-Kâğıt-Makas’ın içine dahil edildi. Kitabın bana göre en önemli öyküsü olmasına rağmen üzerinde büyük bir ayrıksılık taşıyordu. Bir süre sonra Ayfer Tunç da bunu fark etmiş olacak ki Suzan Defter’i ayrı bir kitap olarak yeniden yayınladı. Ki bana göre Suzan Defter Geceyazısı’nda yayınlanmadan önce kitap olarak, uzun öykü şeklinde basılmalıydı. Ya da madem bir dergide yayınlandı o dergide kalmalıydı.
Diyeceksiniz ki o zaman da bu tür dergilerde kalan eserlere ulaşamayabiliriz. Evet, haklısınız ulaşamayabiliriz, fakat bu sayede dergilerin önemi daha da artar. İnsanlar önemli bir eseri kaçırmamak için dergilere sarılırlar.
Dergiler de bu talep neticesinde baskı sayılarını artırıp, eski sayıları piyasada -bir süre de olsa- tutmaya devam edebilirler.

Tuna BAŞAR
Etiketler:

Yorum Gönder

  1. Sizin düşüncenizi kabul etmek zor.Günümüz dünyasında her şeye hızlı ulaşmak isteyen okurun zaman kazanma kaygısıyla ulaşamayabileceğini düşünüyorum.Yazılan her şeye ulaşmanın yolu her neyse açık olmalı.

    YanıtlaSil
  2. Sizin düşüncenizi kabul etmek zor.Günümüz dünyasında her şeye hızlı ulaşmak isteyen okurun zaman kazanma kaygısıyla ulaşamayabileceğini düşünüyorum.Yazılan her şeye ulaşmanın yolu her neyse açık olmalı.

    YanıtlaSil
  3. Benimkisi dergileri ayakta tutmak için bir öneri sadece. Bir de dergileri yakından takip eden biri olarak dergilerde karşıma çıkan ürünleri kitaplarda görmekten de pek hoşlanmıyorum.

    YanıtlaSil

Tuna BAŞAR

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-D5kOteDnoJw/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAABGE/655dNdgH4u8/s120-c/photo.jpg} 1985 yılında doğdum. İzmir Karşıyakalı'yım. 2004 yılının son çeyreğiyle birlikte başladığım yazı serüvenime Gece Edebiyat adlı blog sayfamda devam ediyorum. Yazılarım ve şiirlerim Ada (Samsun),Aykırı Sanat, Berfin Bahar, BH Sanat, Çalı, Genç Hayat, İzmir İzmir, Kaçak Yayın, Kar, Koridor, Kum, Kuşak, Kül Öykü, Lacivert Sanat, Mor Taka, Onaltıkırkbeş, Sunak, Taflan, Varlık, Virgül gibi dergilerde yayınlandı. {facebook#http://www.facebook.com/tunabasar} {twitter#http://www.twitter.com/tunabasar35} {google#http://plus.google.com/+TunaBasar} {pinterest#http://www.pinterest.com/tunabasar35} {youtube#http://www.youtube.com/c/TunaBasar} {instagram#http://www.instagram.com/tunabasar35}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.