Adam Yayınları Aforizma Ahmet Altan Ahmet Say Aklımda Kalanlar Alberto Giacometti Alejandro González Iñárritu Alıntı Alıntıladıklarım Alıştırmalar Altın Koza Film Festivali Anatole France Antoloji Aspendos Opera ve Bale Festivali Ataol Behramoğlu Ayfer Tunç Bilgi Yayınevi Birhan Keskin Boticelli Can Yayınları Candan Erçetin Cemal Süreya Çağan Irmak Değinmeler Deneme Dergi Diego Velázquez Dinlediklerim Düşbükeyler Edebiyat Edgar Degas Edward Munch Eleştiri Elias Canetti Enis Batur Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Erzurum Eylül'e Mektuplar F. Scott Fitzgerald Fazıl Hüsnü Dağlarca Felsefe Ferit Edgü Film Galeri Gece Gece Edebiyat Gezi Giorgione Goya Gustav Klimt Gülten Akın Gündemdekiler Günler Günlük Günlükler Günün Şarkısı Halikarnas Balıkçısı Hayat Notları Heykel Hilmi Yavuz İçebakan İdil Biret İstanbul Bienali İstanbul Modern İzlediklerim İzlek İzmir Sanat Jan van Eyck Jean Auguste Dominique Ingres Johannes Vermeer John William Waterhouse Karalama Defteri Kırıntılar Kısa Metinler Kitap Kitap Eleştirileri küçük İskender Kürşat Başar Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi Malraux Marc Chagall Marguerite Duras Matisse Mektup Memet Fuat Metis Yayınları Mırıldandıklarım Michelangelo Milan Kundera Murathan Mungan Mühür Dergisi Müzik Nâzım Hikmet Not Defteri Notos Nuri Bilge Ceylan Oğuz Atay Okuduklarım Okuma Defteri Okuma Günlüğü Okuma Şenliği Önerdiklerim Öneri Öykü Özlü Söz Paul Klee Penguen Kolu/Kanadı Picasso Plan Proje Refik Durbaş Rembrandt Resim Resim Defteri Roman Rota Sabancı Müzesi Salâh Birsel Sanat Sayıklamalar Seçtiklerim Sel Yayıncılık Selçuk Altun Seyir Defteri Sezen Aksu Sıla Sinema Söyleşi Sözcükler Sözünü Sakınmadan Stefan Zweig Şiir Şiir Düşü Şiirler Tiyatro Tomris Uyar Van Gogh Varlık Dergisi Venedik Film Festivali Venüs Veysel Çolak Videolar Viktor Hugo Yaşar Kemal Yazı Masası Yazılar YKY Yön Yayınları Zeki Demirkubuz

11:42:00

25 Ağustos 2014
Pazartesi

Uzun zaman sonra yeniden tatmin edici bir okuma günü geçirdim. Her zaman olduğu gibi birkaç farklı kitabı aynı anda okumaya koyuldum. Her yıl mutlaka bir kere okuduğum Ferit Edgü’nün Tüm Ders Notları, uzunca bir süredir okumak istediğim Marquez’in Mavi Köpeğin Gözleri adlı öyküleri, Murat Yalçın’ın hazırladığı Yeraltına Mektuplar-59 Yazardan Hayatta Olmayan Yazarlara adlı mektup kitabı, küçük İskender’in 50. yaşı için özel olarak basılan Elli Belirsiz adlı şiir kitabı… Bir de henüz başlayamadığım Kafka’nın Dava’sı…
İnsan iyi kitaplarla zaman geçirince kendini çok iyi hissediyor. Özellikle Tüm Ders Notları bende hem okuma hem de yazma isteği yaratıyor. Edgü’nün bir öğrenci olarak kendini niteleyerek tuttuğu notlar okuru kendine çekerken zihinlerde de birçok düşünce kırıntısı bırakıyor. En önemlisi de bu kitap birçok farklı yazarı, şairi, düşünürü ve ressamı hatırlatıyor.
Bir süredir gündemimde olan Okuma Günlüğü projeme de bu sayede başlangıç yaptım. Her gün okuduklarım ekseninde zihnimde oluşan düşünceleri kâğıda aktaracağım. Bu projeye Ferit Edgü’nün Tüm Ders Notları’yla başlamayı da özellikle seçtim. Daha önceki projem olan Hayat Notları’na da Tüm Ders Notları’nın etkisiyle ve Selçuk Altun’un Kitap İçin başlıklı yazıları sayesinde başlamıştım. Yine bir türlü başlayamadığım Yazmak Eylemi projem de Ferit Edgü’nün aynı adlı kitabı sayesinde zihnimde canlanmıştı.
Gabriel Garcia Marquez’i kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü hâlâ içimde. Ben de bu nedenle Marquez öyküleri okumayı planlıyordum. İlk yazdığı öykülerden oluşan Mavi Köpeğin Gözleri iyi bir tercih oldu diye düşünüyorum. Dünya edebiyatını derinden etkileyen büyük bir yazarın ilk yazdığı eserleri yakından inceleme fırsatım olacak bu sayede.
küçük İskender’in 50. yaşı için özel olarak basılan Elli Belirsiz’in ikinci basımı yapılmayacakmış. Kitap, küçük İskender’in yayınlanmış kitaplarında yer alan şiirlerinden seçilmiş olan 50 şiirden oluşuyor. Küçük İskender’i yakından takip eden okurlar için bu şiirler tanıdık gelecektir.
Okuma Günlüğü projem aynı zamanda yeni bir projeyi de beraberinde getirecektir. Mutlaka okunması gereken kitapları, şiirleri, denemeleri, öyküleri de bu sayede belirleyip listeleyebileceğim.
Kitap okumak her zaman olduğu gibi bana yine yazmayı teşvik ediyor. Yine yeni projelerin zihnimde canlanmasına sebep oluyor.

yirmi5ağustos’14gecesi edirne

Tuna BAŞAR
Etiketler: , ,

Yorum Gönder

Tuna BAŞAR

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-D5kOteDnoJw/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAABGE/655dNdgH4u8/s120-c/photo.jpg} 1985 yılında doğdum. İzmir Karşıyakalı'yım. 2004 yılının son çeyreğiyle birlikte başladığım yazı serüvenime Gece Edebiyat adlı blog sayfamda devam ediyorum. Yazılarım ve şiirlerim Ada (Samsun),Aykırı Sanat, Berfin Bahar, BH Sanat, Çalı, Genç Hayat, İzmir İzmir, Kaçak Yayın, Kar, Koridor, Kum, Kuşak, Kül Öykü, Lacivert Sanat, Mor Taka, Onaltıkırkbeş, Sunak, Taflan, Varlık, Virgül gibi dergilerde yayınlandı. {facebook#http://www.facebook.com/tunabasar} {twitter#http://www.twitter.com/tunabasar35} {google#http://plus.google.com/+TunaBasar} {pinterest#http://www.pinterest.com/tunabasar35} {youtube#http://www.youtube.com/c/TunaBasar} {instagram#http://www.instagram.com/tunabasar35}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.