Adam Yayınları Aforizma Ahmet Altan Ahmet Say Aklımda Kalanlar Alberto Giacometti Alejandro González Iñárritu Alıntı Alıntıladıklarım Alıştırmalar Altın Koza Film Festivali Anatole France Antoloji Aspendos Opera ve Bale Festivali Ataol Behramoğlu Ayfer Tunç Bilgi Yayınevi Birhan Keskin Boticelli Can Yayınları Candan Erçetin Cemal Süreya Çağan Irmak Değinmeler Deneme Dergi Diego Velázquez Dinlediklerim Düşbükeyler Edebiyat Edgar Degas Edward Munch Eleştiri Elias Canetti Enis Batur Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Erzurum Eylül'e Mektuplar F. Scott Fitzgerald Fazıl Hüsnü Dağlarca Felsefe Ferit Edgü Film Galeri Gece Gece Edebiyat Gezi Giorgione Goya Gustav Klimt Gülten Akın Gündemdekiler Günler Günlük Günlükler Günün Şarkısı Halikarnas Balıkçısı Hayat Notları Heykel Hilmi Yavuz İçebakan İdil Biret İstanbul Bienali İstanbul Modern İzlediklerim İzlek İzmir Sanat Jan van Eyck Jean Auguste Dominique Ingres Johannes Vermeer John William Waterhouse Karalama Defteri Kırıntılar Kısa Metinler Kitap Kitap Eleştirileri küçük İskender Kürşat Başar Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi Malraux Marc Chagall Marguerite Duras Matisse Mektup Memet Fuat Metis Yayınları Mırıldandıklarım Michelangelo Milan Kundera Murathan Mungan Mühür Dergisi Müzik Nâzım Hikmet Not Defteri Notos Nuri Bilge Ceylan Oğuz Atay Okuduklarım Okuma Defteri Okuma Günlüğü Okuma Şenliği Önerdiklerim Öneri Öykü Özlü Söz Paul Klee Penguen Kolu/Kanadı Picasso Plan Proje Refik Durbaş Rembrandt Resim Resim Defteri Roman Rota Sabancı Müzesi Salâh Birsel Sanat Sayıklamalar Seçtiklerim Sel Yayıncılık Selçuk Altun Seyir Defteri Sezen Aksu Sıla Sinema Söyleşi Sözcükler Sözünü Sakınmadan Stefan Zweig Şiir Şiir Düşü Şiirler Tiyatro Tomris Uyar Van Gogh Varlık Dergisi Venedik Film Festivali Venüs Veysel Çolak Videolar Viktor Hugo Yaşar Kemal Yazı Masası Yazılar YKY Yön Yayınları Zeki Demirkubuz

01:59:00

14 Nisan 2011
Perşembe

Uzun bir aradan sonra kütüphanemin büyük bir kısmına kavuştuğum için bütün gün kitaplarımla özlem giderdim. Her birine tek tek dokundum, sayfalarını karıştırdım, okuduğum kitaplardaki altını çizdiğim satırlara göz attım ve kitapların beni bambaşka bir dünyaya götürmesine izin verdim. Kitaplarla iç içe olunca hem okuma isteğim artıyor hem de yazmak için aklıma bir sürü farklı düşünce geliyor.
Öncelikle kendime yeni bir okuma listesi oluşturdum. Daha önce okuduğum kitaplarla henüz okuma fırsatı bulamadığım ama okumak için heyecanlandığım kitapları harmanlayıp yaklaşık 150 kitap belirledim ve bu kitapları bir liste halinde Okuma Defteri XII başlığıyla yayınladım. Şimdi o kitapları okuyup her biri için ayrı ayrı Okuma Defteri’me notlar düşmeliyim.
Yakın zamanda okuduğum Kitap İçin 2, 100 Aşk Şiiri, Yalnızlık Paylaşılmaz kitapları için Okuma Defterime notlar düşmeye de devam ediyorum.
Hafta sonu Afyonkarahisar’a gittiğim için henüz Mağara Arkadaşları ve Yaşlı Bir Şaire Mektuplar bitmedi, fakat Yalnızlık Paylaşılmaz biter bitmez “elimde mutlaka bir şiir kitabı olmalı” prensibiyle iki şiir kitabını birden okumaya başladım: Ataol Behramoğlu’nun Bir Gün Mutlaka ve Aşk İki Kişiliktir. Geçen senenin üç şiir yıllığı da elimin altında. Düzenli olarak okumasam da belli bölümlerini okuyorum: YKY Şiir Yıllığı 2010, Şair Dağın Doruğunda ve Edebiyat Ortamı Şiir Yıllığı 2011. Yıllıklardaki ortak noktalar üzerinde daha fazla durmaya çalışıyorum. Geçen senenin şiir gündemini en objektif haliyle bu şekilde anlayabileceğimi düşünüyorum.
Son günlerde yepyeni bir proje de zihnimi kurcalıyor: Ayrıntılar. Okuduğum romanlar, şiirler, öyküler hatta denemelerdeki çok göz önünde olmayan, fakat esere, okura fark ettirmeden, değer katan ayrıntıları yakalayıp, onlar üzerinden kısa yazılar yazmaya, o fark edilmeyen ayrıntıları gözler önüne sermeye çalışacağım. Bu proje hakkında en kısa zamanda Penguen Kolu/Kanadı’nda detaylı bir yazı yazmayı planlıyorum.
Bugün kitap listesi çıkarmışken aklıma aynı şekilde bir listeyi filmler için de yapmalıyım düşüncesi geldi. İyi bir film arşivim var. Her biri özenle seçilmiş, sinema tarihine önemli katkıları olmuş, sinemayı sinema yapan filmlerden oluşan yaklaşık 500 filmlik arşivimden de izlemem gereken 100 filmi belirlemeliyim. Bu konuda İmdb’nin Top 250 listesi bana yardımcı olacaktır.
Bir zamanlar bir hayalim vardı: en iyi 100 kitap ve en iyi 100 filmi belirleyip kendimi 100 gün dünyadan soyutlayacaktım ve okuyup, izleyip, sürekli yazacaktım. 100 günün sonunda nasıl bir değişim yaşayacağımı merak ediyordum. Belki de bu hayali gerçekleştirmek için en ideal zamandır önümüzdeki 100 gün. Kaba bir hesapla temmuz sonuna kadar bu belirlediğim kitapları okuyup, filmleri izleyebilirim ve bu süre zarfında da sürekli yazabilirim.
Gece belki de beni hayalime yaklaştırıyor.

on4nisan’11gecesi mutki

Tuna BAŞAR
Etiketler: , ,

Yorum Gönder

Tuna BAŞAR

{picture#https://lh3.googleusercontent.com/-D5kOteDnoJw/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAABGE/655dNdgH4u8/s120-c/photo.jpg} 1985 yılında doğdum. İzmir Karşıyakalı'yım. 2004 yılının son çeyreğiyle birlikte başladığım yazı serüvenime Gece Edebiyat adlı blog sayfamda devam ediyorum. Yazılarım ve şiirlerim Ada (Samsun),Aykırı Sanat, Berfin Bahar, BH Sanat, Çalı, Genç Hayat, İzmir İzmir, Kaçak Yayın, Kar, Koridor, Kum, Kuşak, Kül Öykü, Lacivert Sanat, Mor Taka, Onaltıkırkbeş, Sunak, Taflan, Varlık, Virgül gibi dergilerde yayınlandı. {facebook#http://www.facebook.com/tunabasar} {twitter#http://www.twitter.com/tunabasar35} {google#http://plus.google.com/+TunaBasar} {pinterest#http://www.pinterest.com/tunabasar35} {youtube#http://www.youtube.com/c/TunaBasar} {instagram#http://www.instagram.com/tunabasar35}

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.